Gamle Hus
Gamle hus


Boken Gamle Hus forteller en historie om flere gamle hus fra ulike steder i Norge.

SnøringsmoenHistorien starter i sør med Lillesand hvor jeg bor. Først tar jeg deg med på en liten reise i hejmbyen min Lillesand hvor du vil få inngående kjennskap og kunnskap om de stedene jeg har restaurert.

Du blir med på historien om Villa Snøringsmoen som er dokumentert med bilder fra oppstart til huset ble brukt som spisested hvor vi serverte De historiske måltidene. I denne prosessen hadde jeg en brann hvor mitt livsverk ble lagt i aske. I boken Gamle Hus blir du med på gjenreisingen av Villla Snøringsmoen etter brannen, til den igjen står ferdig som er praktbygg. Villa Snøringsmoen ble solgt til Monteessori som startet barnehage.


Dette viser at det nytter å ta vare på de små detaljene, for det er de som skaper helheten og får bygningen til å vise hvilken tidsepoke huset representerer.

Mitt neste prosjekt var et funkishus i Lillesand fra 1946 som ble tilbakeført og oppgradert til dagens standard.

Jeg har vært over hele Norge og samlet stoff til denne boken og du finner alle landsdelene representert.PanelVi starter i nord med Hamningsbergt – et fiskevær med varsom vern.


Deretter går turen til Buvika – en kystgård av de sjeldne. Denne kystgården ligger på sørsiden av Kvaløya i Troms. De ønsket å gjøre minst mulig, kun endre der det var nødvending. Edel og Olav deler sine erfaringer med deg.

Vi tar en tur innom Langvolden i Trondhjem og her er huset som ikke ville dø. Langvollen ble revet og flyttet før den lange veien med reparasjon og gjenbruk begynte.

Når vi kommer til Otta er det naturlig for meg å stikke innom Nordigard Blessom hvor vi får presentert ekte vare fra Lom. Gården ble renovert i 1987 og stod ferdig restaurert i 1989 i samarbeid med Riksantikvaren

I Ringsaker er jeg innom Svinhaug gård & historisk pensjonat. Her har hovedbygningen gjennomgått en antikvarisk restaurering. Svinhaug gård har mottatt flere priser for sitt arbeid i tillegg til Ringsaker kommunes pris for mat- og kulturopplevelser.

Akershus, Oslo og Østfold er presentert med flere flotte bygninger som er blitt satt i stand og renovert av dyktige håndverkere. Bildene viser hvor viktig det er å ta vare på det gamle og heller bytte ut slitte eller ødelagte bygningsdeler.

Dalen hotell


Hvem husker vel ikke Åge Samuelsen, Maranatas store høvding. Takket være Åge så ble Dalen Hotell restaurert og i dag er det et av de mange hoteller som er med i kjeden De Historiske Hotell.


Stekt aureDu har sikkert sett på serien Fjellmat som gikk på TV2 høsten 2015. Det meste av programmet var tatt opp i og rundt Bjåen Fjellstove.

Bjåen Fjellstove er godt vedlikehold og fremstår i dag som den var i 1937 med nødvendige tilpassinger i forhold den drifta som er der i dag.


I boken kan du lese og lære hvordan disse og mange flere har gått frem når de har restaurert sine praktfulle eiendommer.

På slutten av hvert kapittel får du gode råd fra levra fra de som har stått for restaureringen og vært drivkreftene som har fått prosjektet i mål.
Husvegg reparasjon

For å lykkes med restaurering av gamle hus og leiligheter er det ikke nødvendig å gå i de samme fallgruvene som jeg har gjort opp gjennom årene. Derfor har vi fått med oss fagfolk som beskriver hvordan de ulike ting bør gjøres. Disse minikursene er beskrevet med bilder og tekst og etter min mening bør du lære vedlikehold av et vindu, tette et trekkfult hus, velge riktig malig og masse mere.....


Restaurering av gamle vinduer med linolje
Ola´s enkle energiråd

Vindusrestaurering

Låser og beslag av Låsmester Bård Eilif Hveding

Gamle tapeter

Linoljemaling

Gamle hager og gamle ovner ++++++Dette er en helt ny utgave av den gamle boken GAMLE HUS som kom i 2004 på Aschehoug forlag.

Teksten og bildene i denne boken inneholder et vell av inspirasjon og massevis av gode råd.

Boken henvender seg til alle som bor i eller planlegger å kjøpe gammelt hus eller leilighet, eller som er opptatt av kulturminnevern. Her kan du lære hvordan du kan spare både penger og kultur.

Kunnskap er viktig for alle som skal sette i stand gamle hus.

Adresser til søknads muligheter til støtte og litteratur liste.

Over 1100 vakre og informative bilder.

Adresser til forhandlere av produkter og tjenester innen bygningsvern. Den perfekte gavebok.


Målgrupper : Arkitekter, yrkesskoler, kommuner/saksbehandlere, ildsjeler mellom 12 og 70+ med interesse for temaet. 390 sider

I forordet til boken har tidligere kulturminister Åse Kleveland skrevet at Gamle Hus er blitt en levende bok som er logisk i sin oppbygging og fullt av alt du bør vite når du skal restaurere ditt gamle hus.Som avslutning velger jeg disse vakre ordene som er skrevet av Haldis Moren Vesås

 

Å være i livet av Haldis Moren Vesaas